Nås

Mina rötter på mormors sida  kommer huvudsakligen från Nås i Dalarna.  Mina anfäder har odlat och brukat mark där och i omkringliggande byar  i många generationer. 

Mormors mor, Anna Ersdotter,  född 1846 Skansbacken Nås



Skansbacken tidigt 1800-tal.


Del av antavla


Nya generationer i släktens fotspår.



Tyvärr stängt.



Utanför kyrkogården finns en intressant minnessten.




Tipers Lars Larsson


En avlägden släkting



År 1896 utvandrade en grupp dalabönder med familjer från Nås socken för att ansluta sig till American Colony i Jerusalem. Denna religiösa rörelse hade grundats 1881 av ett förmöget amerikanskt par vid namn Spafford från Chicago. Efter att ha förlorat fem av sina barn begav sig paret Spafford till Jerusalem för att där grunda en koloni som skulle leva efter urkristna principer. En svensk sjöman, Olof Henrik Larsson, som blivit bekant med Spaffords och deras idéer, blev predikant och grundade en väckelserörelse i Nås. Då Olof Henrik Larsson med hustru utvandrande till Jerusalem följde deras anhängare från socknen med. Händelsen väckte stor uppmärksamhet i samtiden och har skildrats av Selma Lagerlöf i romanen Jerusalem. Hon besökte själv kolonin under en längre resa i orienten vid sekelskiftet. Idag finns i Jerusalem inga ättlingar kvar efter dalabönderna.Dokumentet med namnen på de dalaböndersom utvandrade från Nås socken till Palestina, ingår i Statistiska Centralbyråns arkiv, 1:a avd Byrån för befolkningsstatistik, serie H3AA:164.

.



Tipers Lars med döttrar




"Det var en lång, ganska bred dal, som var rutad av en massa gula och gulgröna sädesfält och dessutom av slagna klövervallar, av blommande potatisland och av små, blåblommiga linåkrar, som översållades av en ofantlig mängd vita fjärilar. Och liksom för att göra allt fullkomligt reste sig mitt på dalbottnen en mäktig gammal bondgård med många uthus och ett stort rödmålat boningshus"

Så börjar Ingmarsspelen som handlar om anledningen till att 37 människor från Nås sålde allt och utvandrade till Jerusalem år 1896



Tipersgården år 2007



Lars Linds biografi.

Vid avfärden från Nås var Lars Lind inte fyllda fem år. På sin ålderdom var han bosatt i Californien - den siste överkevande av Jerusalemsfararna. Han avled där 1981, 91 år gammal, bara några månader efter det hans unika minnesbok hade publicerats Lind skildrar hur det religiösa förtrycket förvandlade svenskarna till viljelösa slavar, kuvade av ett infernaliskt angivarsystem med offentliga häxprocesser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0